7 lucruri despre alimentul esenţial al românului, untura
Deși de obicei mâncarea bună e făcută cu dragoste, untura are doar două ingrediente: unt și ură;
E foarte apreciată în Secuime, unde s-a și născut expresia „dă și mie bicicleta să dau un tură”;
Vechii greci foloseau uleiul de măsline, dar doar ca să se ungă pe corp la Jocurile Olimpice, unde premiul era o cupă plină cu untură;
Se zice că dacii aveau ceaunul cu untură mereu pregătit, fiindcă Deceneu profețise că o să fie adus cartoful din Lumea Nouă peste 1500 de ani;
În România sunt mai mulți unturiști decât turiști, culturiști și fripturiști la un loc;
Dacă nu-ți place școala, poți s-o dai cu untură s-o mănânce câinii. În România, nimănui nu-i place școala, dar toți preferăm să răbdăm 8, 10 sau chiar 12 ani decât să irosim atâtă untură prețioasă;
Lipovenii prindeau sturionul pentru untură. Icrele negre erau date la porci, să devină și ele untură.