Inapoi la articol

7 lucruri fascinante despre must

  • Spre deosebire de alte sucuri de fructe, freshuri şi smoothie-uri, mustul are potenţial;
  • Există must calitatea I, strivit cu picioarele, şi must calitatea a II-a, obţinut la sfârşit prin stoarcerea ciorapilor;
  • Primul om pe Lună nu a fost Neil Armstrong, ci Panaiotis Poutsopoulos, un grec din Brăila care a vrut să inventeze cocteilul jumate must – jumate bragă;
  • Se spune că mustul degajă dioxid de carbon în timpul fermentaţiei, dar nu de aia leşină atâţia gospodari când coboară în cramă, ci de emoţie şi nerăbdare;
  • De la must ţi se învineţeşte limba, în timp ce de la vin i se învineţeşte ochiul vecinului;
  • Se zice că termenul „mujdei“ vine de la must de ai, adică must de usturoi. Alchimiştii români au presupus că trebuie să existe şi vin de usturoi, şi se chinuie de mii de ani să-l obţină;
  • Ca să nu-şi mai bată capul cu storsul, dacii îşi hrăneau vitele cu struguri şi obţineau un must lăptos, din care făceau celebrul vin brânzos.